Het glycemische index dieet

glycemische index dieet
Eet veel groenten en fruit tijdens het glycemische index dieet!

De glycemische index van een product geeft aan hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt als je het product eet. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index laten de bloedsuikerspiegel stijgen en zijn daarom minder goed om te eten. Mede omdat je vaak een dip krijgt en daardoor gaat snacken. Het glycemische index dieet gaat dit tegen. Hoe werkt het glycemisch index dieet precies en wat mag je allemaal eten?

Hoe werkt het glycemische index dieet

Door te letten op de glycemische index, beperk je jezelf automatisch tot veelal gezonde voedingsmiddelen. De keuze voor groenten en fruit ligt dan voor de hand en wordt veel gegeten. Zetmeel in aardappels is een minder goede keuze en wordt dan ook geminimaliseerd. De groenten met een lage glycemische index zijn rijk aan mineralen, vitaminen en anti-oxidanten. Voorbeelden van deze groenten zijn sla, paprika, tomaten, courgette, spinazie, bloemkool, komkommer, broccoli en asperges. Op de hoeveelheden van deze groenten hoef je niet te letten, ze bevatten weinig calorieën en doen de bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgen.

Naast het eten van groenten en fruit, eet je zoveel mogelijk volkoren producten. Bewerkte producten zijn zo goed als verboden. Kies voor volkoren pastaproducten of zilvervliesrijst. Als ontbijt eet je zoveel mogelijk granen, zoals havermout of brinta.

Voordelen van het glycemische index dieet

Het glycemische index dieet heeft een aantal voordelen;

  • Door de lagere hoeveelheid insuline die je nodig hebt, wordt er minder lichaamsvet opgeslagen. Je zult er gewicht door verliezen.
  • Je hoeft geen calorieën te tellen, mits je de juiste voedingsmiddelen uitkiest.
  • De bloedsuikerspiegel blijft stabiel, waardoor je minder last hebt van de bekende 4 uur dip.
  • Doordat er geen pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel meer zijn, zul je jezelf fitter en energieker voelen.
  • Geen hongergevoel en minder kans op tussendoor snacken.
  • Minder behoefte aan suiker en zoete producten.
  • Door de verminderde hoeveelheid benodigde insuline verlaag je de kans op diabetes type 2.

Vind je het glycemische index dieet iets te weinig richtlijnen geven en heb je behoefte aan meer ondersteuning tijdens het afvallen of koolhydraatarm eten? 

Kijk dan eens verder bij het Paleo Dieet.  Dit dieet zorgt ook voor een verminderde koolhydraatinname en geeft ondersteuning in de vorm van recepten en motiverende tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven