Top 15 beste koolhydraatarme groenten deel 2

Wat zijn de beste koolhydraatarme groenten die je kunt eten? Welke groenten kun je het best combineren met een koolhydraatarm dieet? Lees hier meer over de nummers 6 tot en met 10 van de beste koolhydraatarme groenten.

De beste koolhydraatarme groenten

6. Radijs

beste koolhydraatarme groenten radijs

Op nummer 6 de radijs, een pittig knolletje met maar 2,5 gram koolhydraten per 100 gram. Radijs bevat per 100 gram 18 calorieën en is lekker als tussendoortje. Je kan het makkelijk meegeven aan kinderen in de broodtrommel of toevoegen aan een salade. De radijs bevat verder nog vitamine C, calcium en ijzer.

7. Tomaat

Een zeer gezonde groente, met maar 2,9 gram koolhydraten per 100 gram.  Tomaten bevatten lycopeen dat werkt als anti-zonnebrand. Als je elke dag tomaten eet, verminder je de kans op verbranding met 30%. Dat lijkt me een goede zaak. De tomaat wordt als groente gegeten, dit kan zowel rauw als gekookt. Er kunnen salades, tussendoortjes en snacks mee worden gemaakt. Tomaten zijn ook geschikt voor soepen, sauzen en diverse koude gerechten. Ook worden tomaten wel eens gedronken als tomatensap. Gemiddeld bevatten ze 19 calorieën per 100 gram. Naast lycopeen bevatten tomaten ook nog veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.

8. Bloemkool

Een heerlijke groente in stamppotten, zowel eetbaar in de zomer als in de winter en met maar 3,0 gram koolhydraten per 100 gram op de achtste plaats. Bloemkool bevat verder 24 calorieën per 100 gram en wordt doorgaans gekookt gegeten, maar is ook als rauwkost eetbaar. Koken neemt 10 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de gewenste hardheid. Bloemkool wordt in een koolhydraatarm dieet gebruikt als vervanger van rijst of aardappelen, omdat het mondgevoel vergelijkbaar is, maar het zetmeel ontbreekt. Andere voedingsstoffen aanwezig in bloemkool zijn; vitamine C, calcium en ijzer (van de laatste niet heel veel).

9. Aubergine

aubergine

Aubergine bevat per 100 gram 3,5 gram koolhydraten. Aubergine mag je nooit rauw eten. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Solanine is ook zeer hittebestendig. Door verhitten wordt het solaninegehalte echter wel lager en het risico van maag- en darmklachten is dan een stuk kleiner. Bekende gerechten met aubergines zijn onder meer moussaka uit de Griekse keuken, melanzane alla parmigiana uit de Italiaanse,  ratatouille uit de Provençaalse keuken. Aubergine bevat zo’n 25 calorieën per 100 gram.

10. Witte kool

Witte kool staat op de tiende plaats met maar 3,8 gram koolhydraten per 100 gram. Witte kool heeft een hoog vitamine C gehalte en bevat thiocyanaat dat een antibiotische werking heeft. In tegenstelling tot veel andere groenten bevat witte kool vrijwel geen nitraat. Witte kool bevat zo’n 27 calorieën per 100 gram en daarnaast calcium, vitamine C, eiwitten (2 gram) en ijzer.

Vind hier de nummers 11 tot en met 15 van de top 15 beste koolhydraatarme groenten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven