Wat is de glycemische index

glycemische index
Wit brood heeft een hogere glycemische index dan volkorenbrood!

Wat is de glycemische index en wat heeft het te maken met suikervrij of koolhydraatarm eten? De glycemische index heeft te maken met je bloedsuikerspiegel, ofwel de hoeveelheid glucose op een bepaald moment in je bloed. Sommige voedingsmiddelen zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel en hebben een hoge glycemische index, terwijl andere voedingsmiddelen het tegenovergestelde effect hebben.

Wat is de glycemische index precies

De glycemische index staat voor hoe snel het lichaam voedsel verteert en de suikers uit de voedingsmiddelen opneemt. Hoe sneller het lichaam de suikers op kan nemen, hoe hoger een product staat in de glycemiche index. Het hoogst haalbare is natuurlijke suiker, dit hoeft niet verteert te worden en kan onmiddellijk door het lichaam gebruikt worden. Producten met een glycemische index van 50 of lager zijn goed en producten met een index hoger dan 50 zijn slecht. Dit is in principe zonder overgang, dus is er ook een indeling met drie categorieën gemaakt, omdat bepaalde producten met bijvoorbeeld een glycemische index van 52 niet meteen heel slecht zijn.

Lage glycemische index:                       55 of minder

Middelmatige glycemiche index:          55-69

Hoge glycemische index:                      70 of hoger

Waarom zijn voedingsmiddelen met een hoge glycemische index ongezond

Met name mensen met diabetes hebben last als zij teveel suiker innemen. Doordat de bloedsuikerspiegel stijgt moet er insuline geproduceerd worden en juist bij diabetes lukt dit niet meer zo goed. Bij diabetes type 1 wordt dit veroorzaakt door een auto-immuunreactie die de Eilandjes van Langerhans beschadigen en kun je er zelf weinig aan doen. Terwijl bij diabetes type 2 het lichaam ongevoelig is geworden voor glucose, vaak veroorzaakt door een te hoge suikerinname. Door producten te eten met een lage glycemiche index heb je een geringe stijging van de bloedsuikerspiegel en dus minder insuline nodig.

Ook zorgen pieken van de bloedsuikerspiegel voor een hongergevoel nadat alle suiker is omgezet door insuline. Je krijgt dan te maken met de bekende vier uurs dip, waardoor je weer trek krijgt in een snack. Vaak kiest men dan voor een ongezond tussendoortje, leidend tot opnieuw een stijging van de bloedsuikerspiegel en herhaling van zetten. Door deze opeenvolging van snacken en het stijgen van de bloedsuikerspiegel kunnen producten met een hoge glycemiche index bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.

Voedingsmiddelen met goede en slechte suikers

Wat zijn nu voorbeelden voedingsmiddelen met een glycemische index onder de 50?

Voorbeelden van deze producten zijn; volkorenbrood, roggebrood, zuivelproducten, appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven, peulvruchten, paddenstoelen etc.

Wat zijn voedingsmiddelen met een index van boven de 50?

Voorbeelden zijn; suiker, honing, chocola, dextrose, maïs, gekookte wortelen, bieten, aardappelen en koolraap.

Afvallen met behulp van de glycemische index

Door op te letten en producten te kiezen met een lage glycemische index, kun je afvallen. Je zult minder snacken. Doordat producten met een lage glycemische index vaak fruit en groenten zijn, zul je je ook gezonder en fitter gaan voelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven