Past aspartaam in een koolhydraatarm dieet

aspartaam
Is aspartaam in light dranken gezond?

Tegenwoordig zijn er veel light producten verkrijgbaar. Light dranken bevatten vaak minder calorieën, maar toch smaken ze zoet. Dit is mogelijk door toevoeging van allerlei suikervervangers waarvan aspartaam toch wel de meest gebruikte is in light frisdranken. Is aspartaam gezond en past het eigenlijk wel in een koolhydraatarm dieet?

Aspartaam als suikervervanger

Aspartaam is een chemische stof die wordt gemaakt van asparaginezuur en fenylalanine. Beide stoffen zijn aminozuren, die in normale voeding ook voorkomen. Bij de afbraak van aspartaam ontstaan echter geringe hoeveelheden methanol, dat in het lichaam wordt omgezet in formaldehyde en later in mierenzuur.

Formaldehyde is geen gezonde stof. Het wordt gebruikt om weefsel te bewaren/ conserveren, maar ook om bepaalde ruimten en bijvoorbeeld matrassen in ziekenhuizen uit te gassen. Daarnaast is het een bewezen kankerverwekkende stof.

Welke aandoeningen zouden door aspartaam veroorzaakt worden

Er wordt gezegd dat aspartaam slecht is voor de gezondheid en dat het zou kunnen leiden tot de volgende aandoeningen;

  • Er zou meer hoofdpijn voorkomen sinds de introductie. Bepaalde vormen zoals migraine hebben een flinke toename laten zien.
  • Aspartaam zou te maken hebben met het toenemende aantal patiënten met MS en ALS.
  • Er zouden meer mensen met chronisch vermoeidheid syndroom zijn.
  • Het zou leiden tot een gewichtstoename.
  • Het zou bijdragen aan een te hoge bloeddruk.
  • Aspartaam zou een toename van het aantal agressieve hersentumoren veroorzaken.

[wp_ad_camp_1]

Past aspartaam in een koolhydraatarm dieet

Nee, eigenlijk past aspartaam niet in een koolhydraatarm dieet. Je probeert af te vallen of wilt minder suiker eten, maar dan niet met allerlei gevolgen voor de gezondheid. Aspartaam zou de afgifte van insuline stimuleren, waardoor alle suiker wordt opgeslagen in de spieren en lever als glycogeen en vervolgens als vet. Hierdoor krijg je juist weer trek in suiker en zul je eerder een snack pakken. Daarnaast onderdrukt insuline de vorming van de neurotransmitter serotonine. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat het lichaam merkt dat je verzadigd bent. Mis je dit neurotransmitter dan merk je niet dat je verzadigd bent en eet je meer. Hierdoor zou je aankomen in gewicht. Het schrappen van aspartaam zou leiden tot een gewichtsverlies van gemiddeld 8 kilo.

Hoe zorg je zelf dat je minder aspartaam binnen krijgt

  • Schrap alle frisdranken en light frisdranken van het menu
  • Drink thee of bruiswater
  • Gebruik geen aspartaam als suikervervanger, maar gebruik bijvoorbeeld stevia

Wil je zelf graag starten met koolhydraatarm eten?

Kijk dan eens naar de Cursus Natuurlijk Suikervrij. Een 40 daagse cursus waarin je leert hoe je zonder suiker kunt leven, welke producten je wel kunt eten en krijg allerlei recepten die suikervrij zijn. Ook worden de gevolgen van suiker voor de gezondheid besproken en krijg je toegang tot een speciaal forum waar allerlei mensen proberen de overstap te maken naar een gezond en suikervrij eetpatroon.

[ip-shortcode type=”button” url=”http://www.paypro.nl/producten/Cursus_Natuurlijk_Suikervrij/8948/12764″ style=”blue” size=”verylarge” radius=”20″ color=”#ffffff” icon=”long-arrow-right” iconpos=”before” target=”self”]Bestel de cursus Natuurlijk Suikervrij direct hier[/ip-shortcode]

natuurlijk suikervrij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven