Stevia een gezonde suikervervanger

stevia plant
Stevia komt van deze plant!

In de media hoor je steeds meer over stevia, een gezonde zoetstof. Wat is stevia precies en waarom is het zo een gezonde suikervervanger? Lees hier wat je moet weten over stevia.

Waar komt stevia vandaan

Stevia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De Stevia rebaudiana, ook wel honingkruid genoemd is een struik die voornamelijk groeit in de steppegebieden van Brazilie en Paraguay. De Guarani-stam gebruikt de bladeren van de plant al jaren als zoetstof. Tegenwoordig kom je het steeds meer tegen in een bewerkte vorm en is het een geliefd alternatief voor suiker in Zuid-Amerika en Azië.

Waarom is stevia een gezonde suikervervanger

Zoals eerder gezegd zijn suikers slecht voor je als ze een hoge glycemische waarde hebben. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, waardoor je lichaam de suiker snel omzet in vet of glycogeen. Daarna een suikerdip veroorzakend waardoor je opnieuw trek krijgt. Producten met een lage glycemische waarde zijn daarom beter voor de gezondheid want ze veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel en daarna dus ook geen suikerdip. Stevia heeft helemaal geen glycemische indexwaarde en veroorzaakt dus geen enkele verandering van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het een gezonde suikervervanger, ook voor diabetici.

Andere voordelen van stevia

Sap uit het blad van de steviaplant is rijk aan anti-oxidanten. Anti-oxidanten zijn goede stoffen die het lichaam beschermen tegen allerlei negatieve invloeden van buitenaf en remmen bijvoorbeeld beschadigingen van je DNA en remmen daardoor kanker af.

De steviapoeder je tegenwoordig in de supermarkten kunt kopen bevat amper calorieën, geen vetten, geen gluten, geen vezels, geen lactose of natrium.  

Waar is stevia te koop

Let goed op dat je niet bedondert wordt als je stevia gaat kopen. Heel vaak wordt het als puur stevia verkocht terwijl er daadwerkelijk maltodextrine en een heel klein beetje stevia in zit. Laat je niet misleiden en koop alleen de echte stevia, hiervoor moet je echter goed zoeken.

Je kunt stevia kopen in de vorm van zoetjes, poeder, vloeibaar, chocolade, snoep en nog tal van andere producten. 

Bestel hier direct stevia poeder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 gedachte over “Stevia een gezonde suikervervanger”

Scroll naar boven