Hoe neemt een hongergevoel af door het eten van groenten en fruit

hongergevoel voorkomen
Hoe voorkom je een hongergevoel?

Koolhydraten, zoals suikers en zetmeel zijn de belangrijkste brandstof van ons lichaam. Uit enkelvoudige koolhydraten, zoals suiker, stroop, bewerkte meel- en graanproducten zijn de meeste voedzame bestanddelen verwijderd. Soms staat op de verpakking van een voedingsmiddel dat het voedsel verrijkt is, dan betekent dat nog niet dat alle nuttige voedingsstoffen wel aanwezig zijn. De suikers leveren wel calorieën maar geen voedingsstoffen.

Waarom zorgen samengestelde koolhydraten voor een vermindert hongergevoel

Onder samengestelde koolhydraten vallen vers fruit, groenten en graanproducten. Deze voedingsmiddelen bevatten eiwitten, soms vet, maat met name vezels. Het aantal calorieën in deze voedingsmiddelen is daarbij als voordeel ook nog eens laag. Vezels worden niet door het lichaam opgenomen, maar prikkelen de darmen, wat zorgt voor een goede stofwisseling.  Daarnaast nemen vezels vocht op, geven ze volume (zorgen voor een vol gevoel) en verhogen de snelheid van het verteringsproces. Naast bovengenoemde stoffen zitten er vaak ook vitaminen en mineralen in, waarmee het een compleet en gezond product is eten.

Waarom geen honing als suiker eten

Honing bevat wel sporen van nuttige voedingsstoffen, zoals mineralen, stroop en sporen van ijzer. Er is echter een groot nadeel aan honing, het wordt zeer snel opgenomen, waardoor het bloedsuikerniveau heel snel stijgt. Waardoor je onmiddellijk energie krijgt. Maar zo snel je ook energie krijgt, zo snel daalt het ook weer. Hierdoor krijg je een hongergevoel en wil je opnieuw suiker eten, met als gevolg dat je in een vicieuze cirkel beland. Hierdoor kom je uiteindelijk aan. Als je een te snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weet te voorkomen, zul je minder hongergevoel hebben en minder snaaien.

Hoe zorgen fruit en groenten voor een verzadigd gevoel

In groenten en fruit zit vruchtensuiker. Vruchtensuiker behoort tot de samengestelde koolhydraten, die minder snel verbranden dan enkelvoudige suikers. Je hebt daardoor minder last van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Tijdens de vertering van samengestelde koolhydraten worden de verteringsproducten regelmatiger aan het bloed afgegeven. Hierdoor heb je na het eten van fruit veel minder snel trek in suiker dan na het eten van chocolade. Het verminderen van de lekkere trek zal leiden tot minder snaaien, met een waarschijnlijke gewichtsdaling als gevolg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven