Wil je minderen met suiker, maar houdt je toch van zoet? Probeer dan eens palmsuiker, een gezonde suikervervanger. Palmsuiker past perfect in een koolhydraatarm dieet. Waar komt palmsuiker vandaan en waarom is het zo gezond? Lees hier verder.
Inhoudsopgave
Waar komt palmsuiker vandaan
Palmsuiker of kokosnootsuiker wordt gemaakt uit het sap van de sagopalm en de kokospalm. Het bestaat grotendeels uit sacharose, is minder zoet dan kristalsuiker, maar heeft een karamelachtige bijsmaak. Het is te koop als een goudbruine pasta, die in tubes, blokken of blik wordt verkocht. De suiker kan zacht en kleverig, maar ook hard zijn. In het buitenland wordt de suiker gebruikt om het voedsel zoet te maken, zodat het in balans komt met zoute vis of wordt het gebruikt in snoepgoed en nagerechten.
[wp_ad_camp_1]
Waarom is palmsuiker gezond
Palmsuiker heeft een lage glycemische waarde van maar 35. Dit is erg laag in vergelijking met honing dat een glycemische waarde heeft van 60 of in vergelijking met wit brood dat een glycemische waarde van 75 heeft. De bloedsuikerspiegel zal daardoor weinig stijgen na het eten van palmsuiker. Toch bevat het aardig wat calorieën, maar door de lage glycemische waarde, duurt het een tijdje voordat deze calorieën zijn opgenomen en heb je niet meteen opnieuw honger.
Andere voordelen van palmsuiker zijn;
- Het bevat veel vitaminen; B1, B2, B3 en B6
- Het bevat de mineralen; kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel en koper
- Het is goed mengbaar met water
Waar koop je palmsuiker
Let bij het kopen van palmsuiker altijd op dat je de pure variant koopt zonder toevoegingen. Als er rietsuiker aan toegevoegd is stijgt de glycemische index snel en het ongezond wordt. Het wordt onder andere verkocht bij de Jumbo, in natuurvoedingswinkels, de toko en Turkse winkels.
Volgens mij bevat palmsuiker nog steeds wel suiker en is het dus niet helemaal koolhydraatarm….