Wat zijn gezonde suikervervangers

gezonde suikervervanger
Kaneelpoeder is een lekkere en gezonde zoetstof!

Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging  is de beste combinatie tegen overgewicht. In een gezond dieet is er geen plaats voor suiker. Suiker is ongezond want het is een regelrechte caloriebom. Suiker maakt ons dik en is oorzaak van ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en vele andere aandoeningen.

En toch houden we van suiker. Ondanks alle berichten over hoe slecht suiker is raken we er steeds meer verslaafd aan. Ook kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor de gezondheid. Toch zijn er voldoende, natuurlijke en gezonde suikervervangers die we kunnen gebruiken. Door welke natuurlijke producten kunnen we suiker als zoetmaker best vervangen?

Waarom is suiker slecht voor je

Suiker hoort niet thuis in een gezond voedingspatroon. Suiker is de boosdoener als het gaat om overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas, maar ook andere aandoeningen als vermoeidheid, depressie, broze nagels en futloos haar kunnen worden veroorzaakt door het eten van teveel suiker. En volgens wetenschappers zijn kunstmatige zoetstoffen ook geen gezond alternatief. Kunstmatige zoetstoffen vergroten je risico op kanker of hebben ernstige bijwerkingen. In een gezonde levensstijl passen dus geen suiker of kunstmatige zoetstoffen. Het grootste gevaar vormen voedingsmiddelen met daaraan toegevoegde suikers en zoetstoffen.

Houdt je echter van zoet, dan heb je ruim voldoende biologische en natuurlijke zoetstoffen ter beschikking om zowel je gerechten als je dranken op smaak te brengen. Ook bij deze natuurlijke zoetmakers is echter waakzaamheid geboden, omdat niet alle biologische of natuurlijke zoetstoffen perse gezond zijn. Ze zitten vaak vol met natuurlijke suikers die een negatieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. De insuline zorgt ervoor dat de suikers snel worden opgenomen en opgeslagen als glycogeen of vet, met een daling van de bloedsuikerspiegel als gevolg. Hiervan krijg je opnieuw trek en wil je opnieuw suiker eten.

natuurlijk suikervrij

Wat is een gezonde suikervervanger

Er zijn veel verschillende suikervervangers. Als je een gezonde suikervervanger wilt, moet je eigenlijk letten op de glycemische index. De glycemische index geeft aan hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van het bepaalde voedingsmiddel of de bepaalde voedingsstof. Hoe hoger de glycemische index, hoe slechter het voedingsmiddel voor de gezondheid is. Je bent minder snel verzadigd en hebt sneller honger. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn dus veel gezonder om te eten. Voorbeelden hiervan zijn; zilvervliesrijst, peulvruchten en fruit. Een gezonde suikervervanger heeft dan ook een lage glycemische index, en het liefst ook andere voedingsstoffen als vitamines, antioxidanten en mineralen.

Voorbeelden van gezonde suikervervangers

Hieronder volgt een rijtje van gezonde suikervervangers;

·         Palmsuiker

·         Ahornsiroop

·         Stevia

·         Honing

·         Kaneel

·         Vanille

·         Banaanpoeder

·         Xylitol

In andere artikelen kun je meer lezen over deze gezonde suikervervangers. De bovenstaande lijst is absoluut niet volledig, dus als je nog meer gezonde suikervervangers kent, laat ze hier dan gerust achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven