Top 5 minst koolhydraatarme groenten

Vaak denken we dat groenten gezond zijn en je ze eigenlijk altijd wel kan eten. Toch zijn er een aantal groenten die niet koolhydraatarm zijn en die je het best kunt vermijden als je koolhydraatarm wilt eten. Welke groenten passen het minst goed binnen een koolhydraatarm dieet? Vind hier de top 5 minst koolhydraatarme groenten.

Top 5 minst koolhydraatarme groenten

1. Mais

De groente die de meeste koolhydraten bevat is mais. Met maar liefst 22,5gram koolhydraten per 100 gram is mais behoorlijk koolhydraatrijk. Ook bevat mais wel 121 calorieën per 100 gram. Ondanks dat is mais toch wel één van mijn favoriete groenten. Een kleine zoete toevoeging aan een salade vind ik toch wel lekker.

2. Zoete aardappel

minst koolhydraatarme groenten zoete aardappel

Op een goede tweede plaats staat de zoete aardappel ofwel bataat. Deze bevat 21 gram koolhydraten per 100 gram en zo’n 96 calorieën. De zoete aardappel wordt onder andere gebruikt in de Surinaamse keuken. In Polynesië heet hij kumara. In de Verenigde Staten staat hij als yam op het menu voor Thanksgiving Day. De knollen worden geschild en gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht. In Canada zijn frites van zoete aardappel populair, de zogenaamde sweet potato fries. Tegenwoordig wordt de zoete aardappel steeds meer populair onder mensen die gezond eten. Zij vervangen de gewone aardappel door de zoete aardappel.

3. Aardappel

Aardappelen bevatten 17,6 gram koolhydraten per 100 gram, maar doen het beter wat betreft de calorieën (zo’n 85 per 100 gram). Aardappels bevatten ook vitamine B6 en vezels. Als je een tijdje geen koolhydraten wilt eten kun je de aardappel beter laten staan. Wel is belangrijk om te weten dat aardappelen op zich geen slecht voedingsmiddel is. Aardappelen zijn een prima basis van stamppotten of in combinatie met andere groenten goed te eten. Je hoeft aardappelen daarom niet helemaal te schrappen uit je menu.

4. Doperwten

Doperwten zijn vrij koolhydraatrijk met 9 gram koolhydraten per 100 gram en 65 calorieën per 100 gram. Daarnaast bevatten erwten 5 gram eiwit en 0,3 gram vet. Verder de mineralen calcium en ijzer. Ook bevatten erwten caroteen, vitamine B1, vitamine B2 en veel vitamine C. Doperwten kun je het best als bijgerecht eten of mengen door een salade.

5. Bieten

rode bieten

Zijn zij vrij koolhydraatrijk, maar het minst slecht om te eten van deze 5 groenten. Bieten bevatten 7,3 gram koolhydraten per 100 gram en maar 45 calorieën per 100 gram. De rode biet wordt als knol als groente gegeten, dit kan zowel rauw geraspt als gekookt. Rauw geraspt kan er een aardsmaak aanwezig zijn. Rode bieten zijn ook geschikt voor soepen. Bieten zijn heel gezond, ze bevatten eiwitten, vitamine C en calcium. Schrik er niet van als je plas er na het eten van bieten rood uit ziet, dit is geen bloed.

Als je wilt weten wat de beste koolhydraatarme groenten zijn klik dan hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven