Wat is de juiste portie

Als je wilt afvallen of minder suiker wilt eten, is het van belang op de portiegrootte te letten. Maar soms heb je even geen spullen voor handen om portiegroottes mee te weten of te wegen. Hoe weet je dan wat de juiste portie is? Vind hier tips voor het vinden van de juiste portie bij wat je wilt eten.

Wat is een portie

Het is erg moeilijk om een definitie te geven van portie, als het op eten aankomt. Dit komt omdat niet iedereen aan dezelfde grootte denkt bij een portie en ook omdat niet iedereen dezelfde portiegrootte nodig heeft. Zo heeft een man vaak behoefte aan een grotere portie dan een vrouw enis de portie die tijdens een dieet wordt voorgeschreven vaak groter voor een man dan voor een vrouw. Je kunt daarom beter hoeveelheden in grammen of milliliter weergeven. Ook de term een handje chips of noten is onhandig. Iedereen heeft verschillende handen, erg duidelijk is dit dus niet. Om eerlijk te zijn heb ik mij ook wel eens schuldig gemaakt aan dit soort maten, maar zal dit in de toekomst vermijden, voor zover mogelijk natuurlijk.

Hoe kun je de juiste portie meten zonder materiaal

Stel je wilt weten wat een portie inhoud, maar je hebt geen maatbeker of weegschaal voor handen. Hoe kun je dan weten welke portie je mag eten? Het kan zijn dat je een dieet volgt of dat een dietist je bepaalde hoeveelheden voorschrijft waar je je aan wilt houden, dan moet je deze hoeveelheden in principe afwegen.  Als je in een restaurant zit of bij vrienden gaat eten, dan heb je niet de mogelijkheid je portie af te wegen. Dat staat ook een beetje vreemd. Gelukkig kun je dan op het oog schatten hoeveel je van iets mag hebben. Zo is 90 gram aardappelen ongeveer te vergelijken met de muis van een computer.

juiste portie
Ongeveer 30 gram kaas

Handige porties om te weten

  • 1 theelepel komt overeen met een vingerafdruk
  • 30 gram kaas komt overeen met 2 dobbelstenen
  • 1 pannenkoek, helaas maar zo groot als een cd
  • 200 gram groenten of fruit komt overeen met een grote vuist
  • 150 ml vocht komt overeen met een kopje thee
  • 50 gram van iets opscheppen bijvoorbeeld chinees komt overeen met 1 eetlepel
  • 5 gram roomboter komt overeen met een mespunt

Wat vaak blijkt is dat men de hoeveelheid groente en fruit onderschat en de hoeveelheden van sauzen en boter juist overschat. Let hier dus extra op als je echt bezig bent met de juiste portie voor jezelf te bepalen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven