Is amandelmeel koolhydraatarm

Ik krijg vaak vragen of het slim is of amandelmeel te gebruiken in plaats van andere soorten meel dus heb ik besloten er maar eens een stukje over te schrijven. Wat kun je met amandelmeel doen en is het zomaar te gebruiken als vervanger van andere meelsoorten?

Wat is amandelmeel

amandelmeel

Amandelmeel is meel dat gemaakt is van blanke amandelen. De amandelen worden gemalen met of zonder schil en hebben geen voorbehandeling gehad. Amandelmeel is vettig en blijft plakken aan de handen als je het samen knijpt en je kunt er dan ook makkelijk een balletje van maken. Dit is belangrijk omdat er ook vaak amandelpoeder wordt verkocht. Dit is droger omdat alle olie hieruit is. Dit is dan ook niet geschikt om mee te bakken. Het prijsverschil geeft vaak al aan wat je koopt, amandelpoeder (10 euro/kilo) is veel goedkoper dan amandelmeel (20 euro of meer/kilo).

Amandelmeel is qua voedingsstoffen heel gezond. Zo bevat het gezonde vetten en hoogwaardige eiwitten, maar zit het ook boordevol mineralen, zoals calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Ondanks deze vele voedingsstoffen is amandelmeel toch licht verteerbaar.

Is amandelmeel koolhydraatarm

Ja! Amandelmeel is koolhydraatarm, het bevat maar 10 gram koolhydraten per 100 gram. Het is dus een goede meelsoort om te gebruiken als je koolhydraatarm wilt leven of gewoon de hoeveelheid suikers die je per dag eet omlaag wilt brengen.

Kun je amandelmeel gebruiken als vervanger van tarwemeel

Alsof bovenstaande voordelen van amandelmeel nog niet genoeg waren kun je tarwemeel ook nog eens 1 op 1 vervangen door amandelmeel. Het geeft geen nare bijeffecten en de smaak van amandelmeel is neutraal. Je kunt het gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. Let wel op dat je het maar kunt verwarmen tot 175 graden.

Heeft amandelmeel ook nog nadelen

Suikervrije-Feestdagen

Helaas wel. Het is vrij duur om te kopen of om te maken, je hebt er nogal wat amandelen voor nodig. Het bevat erg veel calorieën, het is dan wel koolhydraatarm, maar het bevat erg veel vetten en eiwitten en tikt bijna de 600 calorieën per 100 gram aan. Als laatst bederft amandelmeel vrij snel.

Lekker bakken met amandelmeel

Ga lekker aan de slag met amandelmeel! Weet je niet precies wat je moet maken maar heb je wel zin in koolhydraatarme lekkernijen? Het boek Suikervrije Feestdagen biedt je meer dan 50 heerlijke recepten voor de komende feestdagen zonder dat je je daarover schuldig hoeft te voelen. Denk aan lekkernijen als taai taai, speculaascake, pepernoten, worteltaart, oliebollen en nog veel meer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Is amandelmeel koolhydraatarm”

  1. Ik lees even mee. Ik eet graag koolhydraatarm, sinds ik een paar jaar terug pfeiffer heb gehad reageer ik supergevoelig op koolhydraten en lig ik ‘s nachts wakker van de kramp als ik veel brood of pasta oid heb gegeten. Ik maak voor lunch vaak een salade, maar ik merk wel dat ik daarna toch weer snel honger heb. Tussendoortjes vind ik ook lastig. Ideeen en tips zijn welkom

Scroll naar boven