Koolhydraatarm eten Hoeveel koolhydraten per dag

Hoeveel koolhydraten mag je eigenlijk per dag eten? Je bent een koolhydraatarm dieet aan het volgen. Hoeveel gram koolhydraten mag je dan eten en hoeveel gram koolhydraten mag je normaal gesproken eten? Je leest het hieronder.

Hoeveel gram koolhydraten mag je normaal gesproken eten, dus zonder dieet?

Over het algemeen wordt aanbevolen dat koolhydraten ongeveer 45% tot 65% van de dagelijkse calorie-inname uitmaken. Dit is in lijn met de richtlijnen van gezondheidsorganisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Voedingscentrum. Voor een gemiddelde volwassene die 2000 calorieën per dag consumeert, zou dit betekenen dat 900-1300 calorieën afkomstig zijn van koolhydraten.

1 gram koolhydraten levert 4 calorieën, dus dan zou je tussen 225 en 325 gram koolhydraten per dag mogen.

Hoeveel gram koolhydraten mag je dan eten als je koolhydraatarm wil eten?

Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, kan de dagelijkse inname van koolhydraten doorgaans variëren van 20 tot 150 gram per dag, afhankelijk van de specifieke benadering van het dieet. Sommige zeer strikte koolhydraatarme diëten, zoals het ketogeen dieet, beperken de inname tot ongeveer 20-50 gram koolhydraten per dag.

Koolhydraatarm eten Hoeveel koolhydraten per dag

Welke producten met koolhydraten eet je tijdens een ketogeen dieet?

Bij een ketogeen dieet wordt de inname van koolhydraten sterk beperkt om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het vet als primaire brandstof wordt gebruikt in plaats van koolhydraten. Over het algemeen wordt aanbevolen dat ongeveer 5-10% van de dagelijkse calorieën afkomstig is van koolhydraten. Hier zijn enkele voorbeelden van koolhydraten die je kunt eten tijdens een ketogeen dieet:

 1. Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool, sla en andere donkergroene bladgroenten zijn laag in koolhydraten en rijk aan vezels en voedingsstoffen.
 2. Koolhydraatarme groenten: Broccoli, bloemkool, courgette, asperges en champignons zijn goede keuzes, omdat ze relatief weinig koolhydraten bevatten.
 3. Bessen: Kleine porties bessen zoals aardbeien, bosbessen en frambozen kunnen in een ketogeen dieet passen vanwege hun lage suiker- en koolhydraatgehalte.
 4. Noten en zaden: Amandelen, walnoten, chiazaad en lijnzaad zijn koolhydraatarme opties die ook rijk zijn aan gezonde vetten.
 5. Avocado: Avocado’s bevatten weinig koolhydraten en zijn rijk aan gezonde vetten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een ketogeen dieet.
 6. Vlees en gevogelte: Onbewerkt vlees en gevogelte bevatten geen koolhydraten. Het is echter belangrijk om bewerkte vleesproducten met toegevoegde suikers te vermijden.
 7. Vis en zeevruchten: Vette vis zoals zalm, tonijn en makreel zijn niet alleen koolhydraatarm, maar ook rijk aan omega-3-vetzuren.

Wil jij ook graag afvallen met het Keto Dieet?

Dat kan met de 50 dagen Keto Challenge! Of begin direct met koolhydraatarme ovenschotels!

50 dagen keto challenge

Voordelen van de 50 dagen Keto Challenge

 • Verbrand lichaamsvet op de moeilijkste plaatsen
 • Reken af met ongemerkte suikerverslaving
 • Val tot 2 kilo per week blijvend af
 • Geen honger door ketose
 • Genieten van goed vullende maaltijden

50 Dagen Keto Challenge best gewaardeerd door klanten

keto dieet ervaringen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven