Asperges met Parmezaanse Kaas: Een Culinair Voorjaarsfeest

Receptinformatie

Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 15-30 minuten
Totale tijd: 30-45 minuten
Porties: 4 personen
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Dieet: Vegetarisch, Glutenvrij

Verse witte asperges liggen op een houten snijplank in een rustieke keuken, met een traditionele dunschiller en een vintage keramische kom met water erbij. Waterdruppels glinsteren op de asperges.

Benodigde Keukengerei

  • Dunschiller
  • Bakplaat met bakpapier
  • Aspergekoker of grote pan
  • Oven of grillpan

Ingrediënten

Hoofdingrediënten
  • 500g verse asperges (wit of groen)
  • 50g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper naar smaak
Optionele Toevoegingen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Handje pijnboompitten
  • Verse peterselie
  • Citroenzeste

Bereidingsmethode: Geroosterde Asperges met Parmezaan

Voorbereiding
  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Was de asperges grondig.
  3. Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges.
Witte Asperges Tip
  • Schil witte asperges altijd voorzichtig van punt naar basis.
  • Groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden.
Roosterprocedure
  1. Leg de asperges op een bakplaat met bakpapier.
  2. Besprenkel royaal met olijfolie.
  3. Kruid met zout, peper en eventueel geperste knoflook.
  4. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
  5. Rooster 12-15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

Geroosterde asperges met gesmolten Parmezaanse kaas, citroenzeste en pijnboompitten op een zwarte plaat, verlicht door zonlicht.

Pro Tips

  • Kookgeheim: Asperges moeten knapperig blijven!
  • Niet langer dan 4-5 minuten koken om textuur te behouden.
  • Vers is altijd het lekkerst – gebruik seizoensasperges.

Variatiemogelijkheden

  • Toevoegen van pijnboompitten voor extra bite
  • Afwerken met citroenzeste voor frisheid
  • Balsamicoazijn voor een zoet-zure toets

Serveersuggesties

  • Als elegant voorgerecht
  • Naast een hoofdgerecht van vlees of vis
  • Met vers gebakken brood

Voedingswaarde

  • Calorieën per portie: ~93 kcal
  • Rijk aan vezels en mineralen
  • Koolhydraatarm gerecht

Bewaartips

  • Direct serveren voor optimale smaak
  • Eventuele restjes max. 2 dagen in de koelkast

Veelgemaakte Fouten

  • Te lang koken waardoor asperges slap worden
  • Kaas niet gelijkmatig laten roosteren
  • Vergeten de asperges te schillen (bij witte asperges)

Smakelijk eten, aspergefans! 🥬🧀

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven