Wat zijn gluten

gluten
Granen die gluten bevatten!

Bepaalde producten in de supermarkt zijn glutenvrij, omdat daar geen gluten inzitten. Maar wat zijn gluten precies? Lees er hier alles over.

Gluten

Gluten zijn een groep van bepaalde eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam omdat ze overal voor gebruikt worden, zoals het opbouwen van weefsels, spieren, huid, haar, nagels, hormonen en enzymen. Ook spelen ze een rol bij de afweer tegen ziektes en helpen ze bij wondherstel. De groep van de gluten bestaat uit twee soorten eiwitten; de gliadines en de glutenines. Deze soorten eiwitten zijn plantaardig en te vinden in granen zoals tarwe, rijst, mais, haver, gerst en rogge.  Ze worden daar opgeslagen als reservestof ofwel reservevoedsel voor de plant. Deze reservestoffen kan de plant gebruiken om bijvoorbeeld te groeien of te herstellen na vraat.

In welke voedingsmiddelen zitten gluten

Gluten worden vaak in degen gebruikt. Ze maken het deeg namelijk soepeler. Bij het maken van deeg maak je gebruik van bloem en water. In bloem zitten kleine glutenine- en gliadine-eiwitten, die zodra ze in aanraking komen met water, lange ketens vormen. Je krijgt dan lange, samengestelde moleculen. Doordat deze moleculen spiraalvormig zijn en veel kronkels bevatten is het deeg elastisch. Dit deeg is de basis voor pasta, brood, gebak, koek en pizzabodems. Ook kun je gluten vinden in muesli, meel, soep en saus uit blik in verband met de bindmiddelen waarin ook gluten zitten.

Welke glutenvrije granen zijn er

Er zijn vele glutenvrije voedingsmiddelen, maar omdat gluten met name in granen zitten is het handig specifiek te kijken naar glutenvrije granen. Glutenvrije granen zijn vaak pseudo-granen. Ze zijn geen lid van de grassenfamilie en behoren daarom niet tot de granen. Voorbeelden hiervan zijn amarant, boekweit en quinoa. Quinoa was laatst nog in het nieuws vanwege de gestegen populariteit van het product.

De andere echte glutenvrije granen zijn gierst, sorghum en teff. Deze granen komen voornamelijk uit Afrika.

Wil je graag koolhydraatarm eten?

Er is nu een interessant boek dat je kan helpen koolhydraatarm te eten. Het boek bevat 57 recepten. 

koolhydraatarme ovenschotelsVoorbeelden van koolhydraatarme ovenschotels

  • Plaattaart met tonijn
  • Nacho ovenschotel
  • Gevulde zoete aardappel
  • Smeuïge gnocchi uit de oven

Wat krijg je precies bij het boek 57 Koolhydraatarme Ovenschotels?

koolhydraatarme ovenschotels nacho ovenschotel

✅ 57 Koolhydraatarme recepten

✅ Schotels met vlees, vis en gehakt

✅ Hardcover boek 152 blz.

✅ Altijd een vega alternatief

✅ Vegetarische groenteschotels

✅ Geschikt om af te vallen

✅ Porties voor het hele gezin

Met 57 Koolhydraatarme Ovenschotels heb je alles in handen om iets gezonds op tafel te zetten.

Dit boek kun je prima combineren met het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma. Met dit programma verlies je tot 2 kilo gewicht per week. Je volgt simpel elke week de menu’s en instructies die je leest in het boek. Als je dit doet blijf je betrokken en gemotiveerd bij iedere stap. Hierdoor houd je een stok achter de deur, blijf je gemotiveerd en houd je het vol! Het enige wat jij hoeft te doen is 3 x per dag genieten van heel lekker, gevarieerd en gebalanceerd eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven