Wat hebben gluten met coeliakie te maken

coeliakie
Darmvlokken onder invloed van coeliakie!

Gluten zijn een bepaald soort plantaardige eiwitten die de laatste tijd veel in het nieuws zijn. Gluten zorgen ervoor dat deeg soepel en elastisch is. Helaas kunnen veel mensen niet tegen  gluten en resulteert dit in glutenallergie of coeliakie. Dit zijn twee verschillende aandoeningen. Bij glutenallergie krijg je een bepaalde allergische reactie tegen gluten terwijl coeliakie een auto-immuunziekte is. Wat is coeliakie precies?

Wat is coeliakie

Als je coeliakie hebt kun je niet tegen gluten, je kunt ze dan ook beter helemaal niet meer eten. Dit wordt ook wel glutenintolerantie genoemd.  Als mensen met coeliakie gluten eten, wordt er een auto-immuunreactie getriggerd waardoor lichaamseigen cellen worden aangevallen. In het geval van coeliakie zijn dit de cellen van de dunne darm.

De dunne darm bestaat uit plooien met vlokken daarop, dit is bedoeld om zo´n groot mogelijk oppervlak te creëren voor de opname van verteerde voedingsstoffen.

Door het eten van coeliakie worden de cellen die de darmvlokken vormen in de dunne darm kapot gemaakt. In sommige gevallen verdwijnen de darmvlokken zelfs in geheel. Andere voedingsstoffen kunnen dus minder goed worden opgenomen.

[wp_ad_camp_1]

Wat zijn de klachten van coeliakie

Coeliakie kent een aantal verschijnselen zoals diarree, buikpijn, gewichtsverlies, vermoeidheid en bloedarmoede. Deze klachten zijn echter weinig specifiek en het duurt dan ook een tijd voor de juiste diagnose gesteld is. Kinderen kunnen nog als symptomen weinig eetlust, groeiachterstand, ondergewicht en een opgezette buik hebben. Ook deze verschijnselen kunnen door andere ziekten veroorzaakt worden.

Wat kun je doen als je coeliakie hebt

Zoals wel duidelijk is kun je beter geen gluten eten als je coeliakie hebt. Een glutenvrij dieet is de beste optie. Je mag dan geen granen als rogge, tarwe, haver, gerst, maar ook geen producten waar deze granen in verwerkt zitten. Als je dit doet zullen de dunne darmen zich langzaam herstellen en de klachten afnemen.

bodywatch Glutenvrij PlanOndanks dat er tegenwoordig steeds meer glutenvrije producten te koop zijn is het best lastig om helemaal glutenvrij te gaan leven. Daarom is er nu een cursus specifiek ontwikkeld om je te helpen glutenvrij te leren leven,  ook wel Het Bodywatch Glutenvrij Plan genoemd.

Bij deze cursus krijg je glutenvrije weekmenu’s, glutenvrije recepten en boodschappenlijstjes, maar ook toegang tot een speciaal forum met andere mensen die glutenvrij willen leven omdat ze bijvoorbeeld glutenallergie of coeliakie hebben en kun je vragen stellen als je iets even niet weet.

[ip-shortcode type=”button” url=”http://www.paypro.nl/producten/BodyWatch_Glutenvrij_Programma/13477/12764″ style=”red” size=”verylarge” radius=”20″ color=”#ffffff” icon=”circle-arrow-right” iconpos=”before” target=”self”]Vind hier meer over Het Glutenvrij Plan[/ip-shortcode]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven