Wat is suikerziekte

Suikerziekte is een ziekte die met het toenemen van de welvaart steeds vaker voorkomt.  Vele mensen hebben er last van en moeten insuline spuiten om hun bloedsuikerspiegel op peil te houden. Maar wat is nu precies suikerziekte en hoe ontstaat het?

Wat is een normale bloedsuikerspiegel

diabetes
De werking van insuline normaal en als je suikerziekte hebt!

In ons bloed is altijd een beetje glucose opgelost. Het schommelt rond een evenwichtswaarde van 0,1%. Soms is het ietsje meer, soms ietsje minder. Dit wordt de bloedsuikerspiegel genoemd. Na een tijdje van weinig eten zal de bloedsuikerspiegel ietsje dalen, naar onder de 0,1%. Als reactie hierop produceert het lichaam het hormoon glucagon. Dit hormoon wordt gemaakt in de alvleesklier in de Eilandjes van Langerhans.  Het hormoon zorgt ervoor dat opgeslagen glucose in de vorm van glycogeen, vanuit de spieren en de lever wordt omgezet in glucose. De bloedsuikerspiegel zal dan weer rond de 0,1% komen te liggen.

Heb je juist veel suiker  gegeten? Dan stijgt de bloedsuikerspiegel naar boven de 0,1%. Hierop maakt het lichaam als reactie het hormoon insuline aan. Ook dit hormoon wordt gemaakt in de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose wordt omgezet in glycogeen en opgeslagen wordt in de spieren of de lever. Als deze als het ware “vol” zitten, wordt suiker opgeslagen als vet. De bloedsuikerspiegel daalt weer naar de 0,1%.

Wat gebeurt er als je suikerziekte hebt

Als je suikerziekte hebt, is het lichaam niet meer in staat voldoende insuline te produceren. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel boven de 0,1%. Tja wat zijn de gevolgen hiervan precies zul je denken? Als de bloedsuikerspiegel boven de 0,16% komt ga je glucose uitplassen. Je krijgt dan zoete urine. Ook zul je veel dorst hebben en snel vermoeid zijn. Het lichaam kan namelijk de opgenomen glucose uit de voeding niet meer gebruiken als brandstof. Het zal eerst de aangelegde voorraden opmaken, maar niet meer voldoende kunnen aanvullen.

Heb jij zelf suikerziekte en wil je hier zonder medicijnen vanaf komen?

Hoe behandel je suikerziekte

suikerziekte
Je injecteert zelf de insuline!

Gelukkig hebben we een manier om kunstmatig insuline te produceren ontdekt. Deze insuline injecteer je vlak na een maaltijd en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer zal dalen. Vroeger stierven mensen sneller aan suikerziekte dan tegenwoordig. Nu kun je er gewoon oud mee worden.

Suikerziekte kunnen we opsplitsen in meerdere typen;

  • Diabetes type 1
  • Diabetes type 2
  • Zwangerschapsdiabetes

Lees hier meer over de verschillende vormen van diabetes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven