Je bloedsuikerspiegel constant houden

Na het eten van een suikerrijke maaltijd stijgt  je bloedsuikerspiegel vaak snel. Dit heeft te maken met het type suikers dat je eet. Door een snelle piek in de bloedsuikerspiegel maakt het lichaam veel insuline aan, waardoor het suiker uit bloed gehaald wordt en omgezet in glycogeen, waarna het opgeslagen wordt in de lever, spieren of omgezet wordt in vet.

Na zo’n piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat vaak een dal, ofwel een lage bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je trek in een snack of opnieuw iets zoets en het proces begint weer van voor af aan. Het is dus handig om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Een goede bloedsuikerspiegel ligt ergens tussen 90 en 100 mg glucose per 100 cc bloed.

Hoe kun je je bloedsuikerspiegel constant houden?

Voldoende lichaamsbeweging voor een constante bloedsuikerspiegel

Sporten is altijd al gezond. Voor het de doorstroming van het bloed, je conditie, je spieren, je botten en nog veel meer. Als je tijden niet meer gesport hebt is het moeilijk weer te beginnen.  Start daarom met wandelen of fietsen. Het beste is het om dit elke dag te doen. 30 minuten is het minimum, maar 60 minuten is veel beter. De eerstvolgende dag zul je wat last hebben van spierpijn of stijfheid, maar dat hoort erbij.

Afvallen

Afvallen heeft vele gezondheidsvoordelen. Het is onder andere beter voor je gewrichten, verlaagt de bloeddruk en verlaagt de kans op verschillende soorten kanker. Maar er zijn veel meer voordelen. Je zult je fitter en energieker voelen, maar je zult ook anders eten. Vaak gezonder, meer groenten en fruit.  De suikers die vaak gesnoept worden zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, terwijl gezonde voeding, zoals groenten en fruit hier niet voor zorgt. De glycemische index van voedingsmiddelen is hierbij van belang. Lees hier meer over de glycemische index.

Voeding aanpassen

bloedsuikerspiegelZoals hierboven al gemeld is is afvallen belangrijk, maar ook het type voeding dat je consumeert. Groente en fruit kunnen hierbij helpen, maar ook volkoren producten. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood of volkorenpasta in plaats van gewoon wit brood of gewone pasta. Daarnaast zijn bruine rijst, aardappelen en yams in de schil, bonen en kiemen goede keuzes als je je bloedsuikerspiegel.Het hoge aandeel aan vezels in deze voedingsmiddelen stilt honger met minder calorieën. De energievoorraad komt gemakkelijk beschikbaar, wat de behoefte aan vet vermindert en daarbij ook de cholesterolspiegel verlaagt. Ze zijn daarnaast rijk aan kalium, vitaminen en mineralen.

Vaker per dag kleine maaltijden eten

Een andere manier om een te lage bloedsuiker te voorkomen is regelmatig kleine maaltijden eten. Dit is niet alleen beter voor de alvleesklier (die de insuline produceert), maar verbetert tevens de stofwisseling en helpt je je dieet vol te houden doordat zo een hongergevoel vermeden wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven