Ontbijtkoek is één van de voedingsmiddelen met verborgen suikers. Wil je koolhydraatarm of suikervrij eten, dan moet je zeker geen ontbijtkoek of snijkoek uit de supermarkt eten. Gelukkig kun je zelf wel koolhydraatarme ontbijtkoek maken. Hoe? Dat lees je hier.
Benodigdheden voor het maken van koolhydraatarme ontbijtkoek
-
250 gram roggemeel
- 200 milliliter melk
- Roomboter
- 1 groot ei
- 100 gram honing
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 theelepels bakpoeder
- Een snufje zout
- 2 eetlepels koekkruiden
- Cakevorm
- Beslagkom
- Eventueel aluminiumfolie
Werkwijze
-
- Vet een cakevorm in met roomboter.
- Meng in een beslagkom de melk, het ei, de honing, de appelstroop en de koekkruiden met een mixer
- Voeg nu lepel voor lepel de roggemeel toe en als laatste het zout en het bakpoeder. Zorg dat het één geheel is.
- Schenk het mengsel in de cakevorm.
- Zet de oven op 175 graden en bak de ontbijtkoek in ongeveer 50 minuten gaar.
- Laat de ontbijtkoek afkoelen in de cakevorm.
Wil je een zachte korst? Wikkel de ontbijtkoek dan in aluminiumfolie.
Meer zin in koolhydraatarme tussendoortjes of snacks?
Wil je meer van dit soort koolhydraatarme lekkernijen maken? Dan is het boek Suikervrije Feestdagen helemaal voor jou bedoeld. In dit boek kun je koolhydraatarme recepten vinden voor onder andere choco muffins, gevulde chocolade bonbons, maar ook voor amandelcake. Zeer gevarieerd en bovendien erg lekker.
Bestel hier direct het boek Suikervrije Feestdagen
Lees hier hoe je zelf koolhydraatarme pannenkoeken kunt maken.
Lijkt me heerlijk maar waar kan ik die roggemeel het best door vervangen daar ik tarwevrij eet…
Kun je me zeggen hoeveel plakken je daaruit haalt? Op hoeveel khd kwam je uit per sneetje?
Roggemeel is volgens mij niet echt kha.
Roggemeel is een betere keuze dan andere meelsoorten. Dus in die zin is het ten opzichte van andere meelsoorten koolhydraatarm. Je zou roggemeel ook kunnen vervangen door speltmeel.
Groetjes Eveline
Ik neem aan dat je bij stap 2 ook het roggemeel en het bakpoeder moet toevoegen ?
Ik ben nog een leek met bakken, maar ik mis waar ik dit moet toevoegen.
Was bij een bewerking uit het artikel verdwenen, nu weer toegevoegd 🙂
Helaas geen koolhydraatarm recept… In tarwebroem zit 1g meer koolhydraten per 100g. Dus dat verschil is nihil
Je kunt dan altijd nog kijken of je deze meel wilt vervangen door kokosmeel of amandelmeel.
http://www.ikeetkoolhydraatarm.nl/alles-over-suiker/is-amandelmeel-koolhydraatarm/
http://www.ikeetkoolhydraatarm.nl/alles-over-suiker/is-kokosmeel-koolhydraatarm/
Honing en appelstroop?
Veel koolhydraten!!
In honing zit natuurlijke suikers en er is appelstroop gebruikt waar alleen appels in zitten.
Dit is werkelijk een onzinrecept in koolhydraatarm opzicht!
Neem dan dit recept: Ontbijtkoek van fibrex
100 gram fijn gemalen fibrex
100 ml warm water
6 eieren
zoetstof voor 250 gram suiker
200 ml slagroom
50 gram gesmolten kokosvet
15 gram koekkruiden
5 gram gemberpoeder
scheutje vanille-essence
2 eetlepels glutenpoeder
zout naar smaak
1,5 zakje bakpoeder
Alles mengen behalve de bakpoeder, ik liet het even staan terwijl de oven voorverwarmde naar 160 graden zodat de fibrex wat kon weken. 45 minuten bakken op 160 graden.
Ik heb hem vandaag gemaakt. Maar mijn vader en zusje en ik vonden hem een beetje droog. Heb er geen lijnzaad ingedaan en in plaats van baking soda bakpoeder. Hoe zou het kunnen dat er niet zoveel smaak aan zat?
Vandaag gemaakt.
Ruikt heerlijk maar ziet er niet zo uit als op de foto
Niet hoog en lijkt nog klef vanbinnen…
Enig idee hoe dat kan?
Misschien te kort in de oven of te weinig meel gebruikt? Ik kan je niet een eenduidig antwoord geven. Jammer dat ie niet zo goed gelukt is, alhoewel ik wel vind dat een ontbijtkoek een beetje plakkerig moet zijn.
Maar zoals je ziet ervaren anderen de ontbijtkoek juist als droog. Die hebben misschien weer te weinig van een ander ingredient toegevoegd.
Groetjes Eveline
Desondsanks was hij heerlijk hoor! Ik ga hem zeker nog een keer maken!
Bedankt voor je tips..
Groetjes Greetje