Zelf een koolhydraatarme kerststol maken

Met kerst is het gebruikelijk kerststol te eten. Een gewone kerststol bevat vrij veel suiker, maar hoe kun je nu zelf een koolhydraatarme kerststol maken? Vind hier het recept voor een heerlijke kerststol die tevens suikervrij is. Natuurlijk kun je deze stol ook maken met Pasen.

Benodigdheden om een koolhydraatarme kerststol te maken

koolhydraatarme kerststol
Hoe maak je zelf een koolhydraatarme kerststol?

De kerststol bestaat voor een gedeelte uit brood en een gedeelte van spijs. Voor beide heb je verschillende ingrediënten nodig.

Voor het gedeelte wat uit brood bestaat;

  • 2 zakjes gist
  • 1 eetlepel honing
  • 150 milliliter warme sojamelk
  • 350 gram volkorenmeel
  • 125 gram boter
  • 150 gram rozijnen
  • 35 gram amandelen
  • 1 ei
  • Schil van 1 sinaasappel
  • Schil van 1 citroen
  • Snufje zout

Voor de spijs;

  • 225 gram amandelen
  • 1 ei
  • Schil van 1 citroen
  • 100 gram palmsuiker

 

Werkwijze om de koolhydraatarme kerststol te maken

Begin met het deeg;

  1. Meng de sojamelk met de gist en de honing.
  2. Hak de amandelen fijn en rasp de schillen van de citroen en de sinaasappel.
  3. Maak kleine blokjes van de boter.
  4. Voeg alle ingrediënten voor het gedeelte van het brood samen.
  5. Kneed dit tot een soepel deeg.
  6. Laat het deeg 1,5 uur rijzen in een kom op een warme plek met een vochtige theedoek.

Ga nu aan de slag met de spijs;

  1. Hak de 225 gram amandelen fijn.
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles goed.
  3. Laat de spijs rusten in de koelkast (bij voorkeur in folie).

Ga na 1,5 uur verder met de kerststol;

  1. Kneed het deeg voor de stol opnieuw door.
  2. Maak met een deegroller een lap van 2 cm dik van het deeg.
  3. Verdeel de amandelspijs goed over het midden van de lap, laat een paar centimeter vrij aan de randen.
  4. Vouw de stol dicht en zorg dat alle randen goed op elkaar aansluiten.
  5. Laat de stol nogmaals 1,5 uur rijzen, wederom onder een vochtige theedoek.
  6. Verwarm de oven op tijd voor op 180 graden.
  7. Vet een bakplaat in en leg de stol erop.
  8. Bak de kerststol in 35 minuten gaar.

Eet smakelijk

suikervrij bakkenWil je meer van dit soort koolhydraatarme Sinterklaasrecepten maken? Kijk dan eens verder in Suikervrij Bakken met stevia, met daarin meer dan 85 verantwoorde suikervrije recepten, zoals taarten, koekjes en andere desserts. Allemaal prachtig in beeld gebracht!

Bestel hier direct het boek Suikervrij Bakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven