Koolhydraatarme Bloemkool Couscous: Een Gezond en Heerlijk Alternatief
Receptinformatie
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Dieet: Koolhydraatarm, Glutenvrij, Vegetarisch optioneel
Benodigde Keukengerei
- Keukenmachine of rasp
- Grote koekenpan
- Snijplank
- Scherp mes
Ingrediënten
Basis
- 600 gram bloemkoolroosjes
- 1-2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 1 el olijfolie
- Zout naar smaak
Optionele Toevoegingen
- 150 gram prei, fijngesneden
- 75 gram zongedroogde tomaten
- 100 gram komkommer, in stukjes
- 50 gram feta
- Verse peterselie
- 30 gram walnoten, fijngehakt
- 1 el citroensap
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 uitje, fijngesneden
- 100 gram granaatappelpitten
Kruiden
- Komijn
- Chilipoeder
- Kurkuma
- Paprikapoeder
- Peper
- Ras el hanout
Bereidingsmethode
- Bloemkoolroosjes in de keukenmachine malen tot een couscous-achtige korrel.
- Verhit olijfolie in een grote koekenpan.
- Fruit knoflook en ui licht aan.
- Voeg paprika toe en bak kort mee.
- Strooi de bloemkoolkruimels in de pan en bak 4 minuten op middelhoog vuur.
Pro Tips:
- Roer regelmatig om kleverigheid te voorkomen
- Let op de textuur: moet licht en korrelig blijven
- Breng op smaak met kruiden:
- Zout
- Peper
- Komijn
- Kurkuma
- Verwijder van vuur en meng:
- Gehakte peterselie
- Walnoten
- Citroensap
- Eventueel feta of granaatappelpitten
Serveren
- Warm of koud serveren
- Garneren met verse kruiden
- Past perfect bij:
- Gegrilde kip
- Falafel
- Yoghurtsaus
Bewaren
- Maximaal 3 dagen in afgesloten container in koelkast
- Niet invriezen
Variaties
- Marokkaanse Stijl:
- Ras el hanout toevoegen
- Serveren met gehaktballetjes
- Griekse Stijl:
- Extra feta
- Komkommer
- Olijven
- Fruitige Variant:
- Gedroogde abrikozen
- Cranberries
- Rozijnen
Veelgemaakte Fouten
- Te lang bakken → papperige textuur
- Te veel vocht → natte ‘couscous’
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 230 kcal
- Proteïne: 6g
- Koolhydraten: 10g
- Vetten: 14g
- Vezels: Rijk
Gezond, snel en heerlijk!