Kogelbiefstuk met Groene Asperges: Een Heerlijk Lente Gerecht

Kogelbiefstuk met Groene Asperges: Een Heerlijk Lente Gerecht

Sleutelinformatie:

Bereidingstijd: 10 minuten

Kooktijd: 10-15 minuten

Totale tijd: 25-35 minuten

Porties: 4

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Dieet: Carnivoor, Low Carb, Glutenvrij mogelijk

Benodigde Materialen:
  • Grote koekenpan of grillpan
  • Pastapan
  • Scherp mes
  • Snijplank
Ingrediënten:
  • 4 kogelbiefstukken (125g per stuk)
  • 200-400g groene asperges
  • 90g roomboter
  • 140g Parmaham (optioneel)
  • 50g Parmezaanse kaas
  • Zout en peper
  • Eventueel: knoflook, sesamolie

Vier rijke, gemarmerde kogelbiefstukken liggen op een rustieke houten snijplank te rusten. Naast de biefstukken worden levendige groene asperges gewassen onder stromend water, omringd door natuurlijk licht van het raam. Op de achtergrond zijn vers gesneden Parmezaanse kaas en dunne plakken Parmaham artistiek gepresenteerd in zachte focus.

Voorbereiding:
Mise en Place:
  1. Haal de biefstukken 30 minuten voor bereiding uit de koelkast
  2. Was de asperges grondig
  3. Verwijder de houterige onderkant van de asperges (1-2 cm)
  4. Dep de biefstukken droog met keukenpapier
Pro Tips:
  • Laat vlees op kamertemperatuur komen voor gelijkmatige bereiding
  • Gebruik een hete pan voor een mooi bruin korstje
  • Laat het vlees na bakken 5 minuten rusten
Bereidingsmethode:
  1. Bestrooi biefstukken met zout en versgemalen peper
  2. Verhit boter in een hete pan op hoog vuur
  3. Bak de biefstukken:
    • 2-3 minuten per kant
    • Afhankelijk van gewenste gaarheid
    • Binnen: 50-55°C (rare)
    • Midden: 55-60°C (medium)
    • Doorbakken: 60-65°C (well done)
  4. Kook asperges in gezouten water:
    • 2-5 minuten
    • Moet beetgaar blijven
    • Moet felgroen blijven
  5. Laat biefstuk 5 minuten rusten onder aluminiumfolie
  6. Optioneel: bak champignons in het achtergebleven bakvet
  7. Garneer met Parmezaanse kaas en eventueel peterselie

Sfeervolle bovenaanzicht van sissende steaks in een gietijzeren pan met gouden boter, omgeven door stoom en warme verlichting, naast een pan met heldergroene asperges die worden blancheren in kokend water.

Serving Suggesties:
  • Serveer direct na bereiding
  • Combineert perfect met aardappelpuree of rijst
  • Kan geserveerd worden met gremolata of Boursinsaus
Bewaartips:
  • Maximaal 2 dagen in koelkast
  • Warm langzaam op om uitdrogen te voorkomen
Variaties:
  • Oosterse versie: voeg sojasaus en sesamolie toe
  • Vegetarische variant met portobello’s
  • Gebruik verschillende kruiden voor andere smaakprofielen
Veelgemaakte Fouten:
  • Vlees te koud of te nat in pan
  • Asperges te lang koken
  • Niet laten rusten na bakken
Voedingsvoordelen:
  • Hoogwaardige eiwitbron
  • Rijk aan vitaminen A, C, K
  • Laag in koolhydraten
  • Geschikt voor low-carb diëten
Extra Tip:

Het geheim van een perfecte biefstuk zit in de voorbereiding en timing. Neem de tijd, let op de temperatuur en geniet van het kookproces!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven