Eigenlijk staat er in deze titel al een tegenstelling. Koolhydraatarm broodbeleg. Brood bevat natuurlijk veel suikers en zou je eigenlijk niet moeten eten als je echt geen koolhydraten binnen wilt krijgen. Gelukkig bestaat er ook koolhydraatarm brood. Wil je toch brood eten, kies dan voor volkoren brood of koolhydraatarm brood. Ik zelf vind brood toch wel lekker om te eten, vandaar deze top 10 van koolhydraatarm broodbeleg.
Top 10 koolhydraatarm broodbeleg
1. Pindakaas
Pindakaas bevat geen suiker (alleen de gewone variant). Wel bevat pindakaas vetten, dus eet er niet teveel van. Aan de andere kant zit je van pindakaas wel langer vol, omdat er ook veel eiwitten inzitten. Dus totaal geen slecht broodbeleg.
2. Magere vleeswaren
Kies voor rookvlees, fricandeau, rosbief of ham. Magere vleeswaren bevatten weinig vet en juist wel veel eiwitten. Daarnaast zitten er allerlei sporenelementen in.
3. Ei
Ei is heel gezond broodbeleg, bevat natuurlijk veel eiwitten en verzadigd goed. Kies eens voor gekookt ei, in plaats van gebakken ei, omdat dit meer vet bevat. Ook kun je een eitje klutsen en wat kruiden toevoegen. Koop liever geen eiersalade, hier wordt van alles aan toegevoegd.
4. Magere kaas
Kaas bevat veel vetten, maar weinig koolhydraten. Kies daarom voor de magere varianten. Je kunt ook kiezen voor magere smeerkaas, maar kijk voor de zekerheid even op het etiket welke toevoegingen erin zitten.
5. Jam
Jam kan ook suikervrij of koolhydraatarm zijn. Als je het maar zelf maakt. Vind daar hier het recept voor. Soms is het ook wel eens lekker om iets zoets op brood te eten.
6. Appelstroop
Kies voor appelstroop als je ijzertekort hebt. Eet het dan het liefst in combinatie met sinaasappelsap. De vitamine C in de sinaasappelsap zorgt er voor dat je ijzer beter kunt opnemen. Koop het liefst de biologische appelstroop van AH.
7. Groenten en fruit
Heerlijk op brood; banaan, aardbeien, maar ook kiwi. Of denk eens aan een combinatie van magere kaas met komkommer of tomaat. Ik vind paprika op brood minder lekker, maar het kan natuurlijk ook. De mogelijkheden zijn eindeloos.
8. Vis
Koop verse vis en beleg je brood ermee. Denk hierbij aan zalm, tonijn of makreel. Ook paling kan lekker zijn. Koop het liefst verse vis en niet uit blik.
9. Hummus
Een pasta gemaakt van kikkererwten. Hummus bevat veel eiwitten, wat goed is voor de spieropbouw. Verder bevat het veel vitamine C, vitamine B6, vezels, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.
10. Notenpasta
Eigenlijk is pindakaas natuurlijk ook een vorm van notenpasta, maar je kunt ook pasta maken van amandelen, hazelnoten of cashewnoten. Naast dat de pasta’s weinig koolhydraten bevatten, is het ook een manier om een gezonde vetten te komen.
Tot slot
Hopelijk heb je met bovenstaande tips voor koolhydraatarm broodbeleg weer wat ideetjes om te variëren, lekker te eten en toch te minderen met suiker.
Appelstroop staat van oudsher bekend als ijzerrijk. In appels zit echter vrijwel geen ijzer en het is ook een fabel dat de stroop ijzer opneemt uit de ijzeren ketels waarin het wordt gekookt. Die waren vroeger namelijk van koper en tegenwoordig van roestvast staal, want in ijzer kun je geen appels koken.
Ik dachtdat de appelstroop vroeger werd bewaard in ijzerenketels en dat daarom het ijzer gehalte hoger was geworden /gemeten.