Pizza’s kunnen onderdeel zijn van een gezonde levensstijl, afhankelijk van hoe vaak je ze eet en wat er op de pizza zit. Pizzas die gemaakt zijn met een volkoren bodem, groenten als toppings en beperkte hoeveelheden kaas en saus kunnen een gezonde maaltijd opleveren.
Echter, pizzas die gemaakt zijn met een bodem van witte bloem, veel kaas en vette toppings, zoals pepperoni en worst, kunnen een hoog gehalte aan verzadigd vet, zout en koolhydraten bevatten en daarom minder gezond zijn.
Hoe kun je zelf koolhydraatarme pizza’s maken?
Je kunt zelf koolhydraatarme pizza maken door een bodem te gebruiken die minder koolhydraten bevat dan een traditionele pizzadeegbodem. Er zijn een aantal opties om dit te doen:
- Gebruik courgettedeeg als bodem: rasp een paar courgettes fijn en meng ze met een beetje bloem, ei en kaas om een deeg te maken. Druk dit uit op een bakplaat en bak het in de oven totdat het lichtbruin is.
- Gebruik bloemkool als bodem: maal bloemkool fijn in een keukenmachine of maal het fijn met een vleesmolen. Meng het met een beetje bloem, ei en kaas om een deeg te maken. Druk dit uit op een bakplaat en bak het in de oven totdat het lichtbruin is.
- Gebruik een koolhydraatarm meel als bodem: er zijn verschillende soorten koolhydraatarm meel verkrijgbaar, zoals amandelmeel, kokosmeel en havermoutmeel. Je kunt een pizzadeeg maken met een van deze meelsoorten door het meel te mengen met water, ei en een beetje olie. Druk het deeg uit op een bakplaat en bak het in de oven totdat het lichtbruin is.
Als je een van deze opties kiest voor de bodem, vergeet dan niet om de toppings op de pizza te beperken tot gezonde, koolhydraatarme opties, zoals groenten, kip of garnalen, en gebruik beperkte hoeveelheden kaas en saus.