Vitello Tonnato: Hét Klassieke Italiaanse Zomer- en Kerstgerecht

Essentiële Informatie

Snel Overzicht

Bereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd: 40 minuten

Totale tijd: 5 uur (incl. koelen)

Porties: 4 als hoofdgerecht

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kostenindicatie: Hoog (budget-tip: vervang kalfsfricandeau door varkenshaas)

Dieet & Allergenen
  • Dieetcategorieën: Niet-vegetarisch, Optioneel glutenvrij
  • Allergenen: Ei, Vis, Mogelijk selderij

Een rustieke Italiaanse keuken met natuurlijk licht, waar een kalfsfricandeau op een snijplank ligt, omringd door verse groenten en een koperen braadpan op het fornuis.

Benodigdheden

Keukenuitrusting
  • Braadpan
  • Keukenkoord
  • Fijne zeef
  • Scherp mes voor dun snijden
  • Blender of foodprocessor
Handige Alternatieven
  • Staafmixer
  • Vleeswarensnijder
  • Mandoline voor garneringen

Ingrediënten

Hoofdingrediënten
  • 850g kalfsfricandeau, opgebonden
  • Groentebasis:
    • 1 ui
    • 1 stengel bleekselderij
    • 1 wortel
    • 1 teen knoflook
Sausingredënten
  • 110g tonijn in olijfolie
  • 90g mayonaise
  • 2 ansjovisfilets
  • 20g kappertjes
  • Kruiden: peterselie, zwarte peper
Optionele Garnering
  • Extra kappertjes
  • Fijngehakte peterselie
  • Citroenpartjes

Bereidingsmethode

Voorbereiding
  1. Vlees op kamertemperatuur brengen
  2. Groenten schoonmaken en snijden
  3. Ingrediënten voor saus verzamelen
Kookproces
  1. Kalfsvlees opbinden en in pan met koud water leggen
  2. Groenten en kruiden toevoegen
  3. Langzaam aan de kook brengen (rond 90°C)
  4. Schuim verwijderen
  5. 40 minuten zachtjes pocheren
  6. Vlees uit bouillon nemen en volledig laten afkoelen

Close-up van een professionele keukenmachine die tonijn, ansjovis en kappertjes mengt tot een romige tonnato-saus, met een vintage olijfoliefles en verse peterselie op de achtergrond.

Saus Bereiden
  1. Tonijn, ansjovis, kappertjes en mayonaise pureren
  2. Saus op gewenste dikte brengen met kookvocht
  3. Vlees zeer dun snijden
  4. Laag saus op bord, plakjes vlees erop
  5. Afdekken en minimaal 2 uur laten rusten in koelkast

Professionele Tips

  • Bewaren: Tot 5 dagen in koelkast
  • Niet opwarmen: Altijd koud serveren
  • Smaaktip: Laat gerecht minimaal 2 uur rusten voor optimale smaakontwikkeling

Variaties

  • Budget: Vervang kalfsvlees door varkenshaas
  • Vegetarisch: Vervang vlees door gegrilde aubergine
  • Sausvariant: Klassieke versie zonder mayonaise

Extra Culinaire Weetjes

  • Oorsprong: Traditioneel gerecht uit Piëmont, Italië
  • Populair tijdens zomer en kerst
  • Geliefd in zowel Italië als Zuid-Amerika
Let op!
  • Vlees niet te gaar koken
  • Saus moet glad en romig zijn
  • Rusttijd is cruciaal voor smaagontwikkeling

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven