Schuimgebakje: Ultiem Recept voor Luchtige, Krokante Verwennerij

Essentiële Informatie

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 90-120 minuten

Totale tijd: 2-2,5 uur

Porties: 6-8 stuks

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Dieet: Vegetarisch, Glutenvrij (optioneel)

Benodigdheden

  • Elektrische mixer
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • Bakplaat
  • Schone, vetvrije kommen

Ingrediënten

  • 3-4 middelgrote eieren (100g eiwit)
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 100g poedersuiker
  • Optioneel: 2-3 eetlepels gehakte noten

Vulling & Garnering

  • Slagroom
  • Botercrème
  • Verse vruchten
  • Chocoladevlokken
  • Gehakte noten

Bereidingsmethode

1. Voorbereiden
  • Verwarm oven voor op 90-110°C
  • Splits eieren, zorg voor vetvrije kom
  • Laat eiwitten op kamertemperatuur komen

Een rustieke Nederlandse keuken met zonlicht, waar glanzende koperen kommen en een vintage mixer op een marmeren aanrecht staan. Een vers gescheiden ei laat eiwitten in een glazen kom vallen, omringd door suiker in porseleinen schaaltjes.

2. Meringue Maken
  • Klop eiwitten tot zachte pieken
  • Voeg suiker geleidelijk toe
  • Doorkloppen tot glanzende, stevige meringue
3. Vormen & Bakken
  • Spuit mooie hoopjes op bakpapier
  • Gebruik spuitzak voor gelijkmatige vormen
  • Bak 1,5-2 uur in oven met deur op een kier
4. Afwerken
  • Laten afkoelen
  • Vullen met slagroom of crème
  • Versieren met noten of fruit

Een compositie van ivoorwitte meringues met een glanzend oppervlak op een antieke bakplaat, omringd door bakpapier, met subtiele stoom en gouden namiddaglicht.

Cruciale Tips

  • Gebruik altijd schone, vetvrije kom
  • Voeg suiker langzaam toe voor gladde meringue
  • Oven niet te heet – anders worden schuimpjes bruin

Bewaren

Droog: tot 2 weken

Gevuld: maximaal 2 dagen in koelkast

Variaties

  • Vegan: gebruik aquafaba
  • Glutenvrij
  • Met chocolade
  • Met verschillende noten

Veelgemaakte Fouten

  • Vettige kom voorkomt stijf kloppen
  • Te snel/heet bakken geeft bruine schuimpjes
  • Suiker niet goed opgelost geeft grof schuim

Extra Hint

Perfect voor high tea, desserts of als feestelijk tussendoortje!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven