Entrecote met Champignons: Culinair Genieten op je Bord
Sleutelinformatie:
Bereidingstijd: 10-15 minuten
Kooktijd: 10-15 minuten
Totale tijd: 20-30 minuten
Porties: 2-4 personen
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Dieet: Geschikt voor carnivoren
Benodigdheden:
- Grillpan of koekenpan
- Scherp mes
- Snijplank
- Keukenpapier
- Spatel of vleestang
Ingrediënten:
- 2-4 entrecote steaks (150-250g per stuk)
- 250-500g champignons
- 10-20ml olijfolie of bakboter
- 1-2 knoflookteentjes
- 50-120ml witte of rode wijn
- 50-100ml room
- Zeezout en versgemalen peper
- Verse tijm
- Optioneel: peterselie
Voorbereiding:
- Steaks 15-30 minuten voor bereiding uit koelkast halen.
- Vlees droogdeppen met keukenpapier.
- Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
- Knoflook fijnhakken.
Bereidingsmethode:
Stap 1: Vlees Voorbereiden
Entrecote op kamertemperatuur laten komen. Royaal kruiden met zout en peper. Tip: Droog vlees geeft de beste korst!
Stap 2: Grillen van de Steak
Grillpan heet maken op hoog vuur. 2,5-4 minuten per kant grillen. Kerntemperatuur:
- Medium-rare: 50-53°C
- Medium: 56°C
Stap 3: Champignons Bakken
Olie in pan verhitten. Champignons en knoflook toevoegen. 3-5 minuten bakken tot goudbruin. Let op: Niet te veel beweging in de pan!
Stap 4: Saus Maken
Wijn of room toevoegen. Kort laten inkoken. Eventueel kruiden met tijm.
Serveren:
- Vlees laten rusten
- In plakjes snijden
- Champignons eroverheen
- Garneren met verse peterselie
Pro Tips:
- Vlees niet te lang bakken
- Laat vlees altijd even rusten
- Champignons moeten goudbruin zijn, niet nat
- Gebruik een kernthermometer voor perfecte garing
Bewaren:
- Maximaal 2 dagen in koelkast
- Afgedekt bewaren
- Saus apart houden
Variaties:
- Vervang room door zure room
- Experimenteer met wilde paddenstoelen
- Probeer verschillende wijnen voor de saus
Veelgemaakte Fouten:
- Te lang bakken (vlees wordt taai)
- Champignons op laag vuur (worden nat)
- Vlees niet laten rusten voor het snijden
Smakelijk eten! 🥩🍄