Entrecote met Champignons: Culinair Genieten op je Bord

Entrecote met Champignons: Culinair Genieten op je Bord

Sleutelinformatie:

Bereidingstijd: 10-15 minuten

Kooktijd: 10-15 minuten

Totale tijd: 20-30 minuten

Porties: 2-4 personen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Dieet: Geschikt voor carnivoren

Benodigdheden:
  • Grillpan of koekenpan
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Keukenpapier
  • Spatel of vleestang
Ingrediënten:
  • 2-4 entrecote steaks (150-250g per stuk)
  • 250-500g champignons
  • 10-20ml olijfolie of bakboter
  • 1-2 knoflookteentjes
  • 50-120ml witte of rode wijn
  • 50-100ml room
  • Zeezout en versgemalen peper
  • Verse tijm
  • Optioneel: peterselie
Voorbereiding:
  1. Steaks 15-30 minuten voor bereiding uit koelkast halen.
  2. Vlees droogdeppen met keukenpapier.
  3. Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
  4. Knoflook fijnhakken.
Bereidingsmethode:
Stap 1: Vlees Voorbereiden

Entrecote op kamertemperatuur laten komen. Royaal kruiden met zout en peper. Tip: Droog vlees geeft de beste korst!

Stap 2: Grillen van de Steak

Grillpan heet maken op hoog vuur. 2,5-4 minuten per kant grillen. Kerntemperatuur:

  • Medium-rare: 50-53°C
  • Medium: 56°C

Dramatische close-up van een gemarmerde entrecote steak die rust op een rustieke houten snijplank, zacht verlicht door natuurlijk licht van het raam. Zeezoutkristallen en versgemalen zwarte peper zijn zichtbaar op het oppervlak van het vlees, met takjes verse tijm kunstzinnig ernaast. Een keukendoek en een professionele koksmes zijn gedeeltelijk in beeld.

Stap 3: Champignons Bakken

Olie in pan verhitten. Champignons en knoflook toevoegen. 3-5 minuten bakken tot goudbruin. Let op: Niet te veel beweging in de pan!

Stap 4: Saus Maken

Wijn of room toevoegen. Kort laten inkoken. Eventueel kruiden met tijm.

Gouden-bruin gebakken champignons in een gietijzeren pan met stoom, terwijl rijke bordeaux wijn in een cirkelvormige beweging wordt ingeschonken voor een glanzende saus. Verse knoflook en takjes tijm liggen op een marmeren aanrecht, omgeven door een professionele keuken.

Serveren:
  • Vlees laten rusten
  • In plakjes snijden
  • Champignons eroverheen
  • Garneren met verse peterselie
Pro Tips:
  • Vlees niet te lang bakken
  • Laat vlees altijd even rusten
  • Champignons moeten goudbruin zijn, niet nat
  • Gebruik een kernthermometer voor perfecte garing
Bewaren:
  • Maximaal 2 dagen in koelkast
  • Afgedekt bewaren
  • Saus apart houden
Variaties:
  • Vervang room door zure room
  • Experimenteer met wilde paddenstoelen
  • Probeer verschillende wijnen voor de saus
Veelgemaakte Fouten:
  • Te lang bakken (vlees wordt taai)
  • Champignons op laag vuur (worden nat)
  • Vlees niet laten rusten voor het snijden

Smakelijk eten! 🥩🍄

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven