Broccoli met Kaassaus: Hét Ultieme Comfort Food Recept

Essentiële Informatie

Receptoverzicht

Bereidingstijd: 15-30 minuten
Kooktijd: 10-20 minuten
Totale tijd: 25-50 minuten
Porties: 2-4 personen
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Dieet: Vegetarisch, optioneel koolhydraatarm

Benodigdheden

Keukengereedschap
  • Kookpan
  • Kaasrasp
  • Garde
  • Ovenschaal
  • Snijplank & mes
Alternatieve Tools
  • Stoommandje
  • Magnetronschaal

Ingrediënten

Hoofdingrediënten
  • 500g verse broccoli, in roosjes
  • 75g roomboter
  • 75g tarwebloem
  • 750ml halfvolle melk
  • 125g geraspte belegen kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje nootmuskaat
Optionele Toevoegingen
  • 1 tl mosterd
  • Extra kaas voor gratineren
  • Fijngehakte peterselie

Een rustieke keuken met natuurlijk daglicht, waar verse broccoliroosjes op een houten snijplank worden voorbereid. Een kookpan staat op het fornuis en water kookt zachtjes. De broccoliroosjes zijn levendig groen en glinsteren van de waterdruppels. Keukenmess, zeef en kookgerei zijn mooi gerangschikt op het marmeren aanrecht.

Bereidingsmethode

Stap-voor-Stap Instructies
  1. Broccoli voorbereiden

    • Was de broccoli grondig
    • Verdeel in gelijkmatige roosjes
    • Verwijder dikke stelen
  2. Broccoli koken

    • Breng gezouten water aan de kook
    • Kook broccoli 4-5 minuten
    • Laat direct uitlekken en afkoelen
  3. Kaassaus bereiden

    • Smelt boter in steelpan
    • Voeg bloem toe, roer 1-2 minuten
    • Schenk geleidelijk melk erbij
    • Roer constant tot gladde saus
    • Voeg kaas, nootmuskaat, zout en peper toe
  4. Afwerking

    • Verwarm oven voor op 180°C
    • Verdeel broccoli in ovenschaal
    • Overgiet met kaassaus
    • Bestrooi met extra kaas
    • Gratineer 15 minuten

Close-up van een romige kaassaus bereid in een koperen pan, met smeltende boter en bloem, en geraspte kaas in een houten kom ernaast, terwijl stoom opstijgt in het warme keukenlicht.

Cruciale Tips

Bereidingsgeheimen
  • Broccoli niet te lang koken – behoud knapperige textuur
  • Constant roeren bij sausbereiden voorkomt klonteren
  • Extra kaas geeft een heerlijk krokant laagje

Variaties

Smaakexplosies
  • Kerrie-kaassaus door kerriepoeder toe te voegen
  • Toevoegen van gebakken kip voor meer protein
  • Vegan versie met plantaardige kaas en margarine

Bewaren & Opwarmen

  • Koelkast: 1-2 dagen houdbaar
  • Opwarmen:
    • Oven: 160°C, 10-15 minuten
    • Magnetron: Kort en afgedekt

Voedingswaarde

  • Rijk aan vezels
  • Goede bron van calcium
  • Vitamine C boost
  • Laag in koolhydraten

Pro tip: Experimenteer met verschillende kaassoorten voor unieke smaakcombinaties!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven