Essentiële Informatie
Receptoverzicht
Bereidingstijd: 15-30 minuten
Kooktijd: 10-20 minuten
Totale tijd: 25-50 minuten
Porties: 2-4 personen
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Dieet: Vegetarisch, optioneel koolhydraatarm
Benodigdheden
Keukengereedschap
- Kookpan
- Kaasrasp
- Garde
- Ovenschaal
- Snijplank & mes
Alternatieve Tools
- Stoommandje
- Magnetronschaal
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
- 500g verse broccoli, in roosjes
- 75g roomboter
- 75g tarwebloem
- 750ml halfvolle melk
- 125g geraspte belegen kaas
- Zout en peper naar smaak
- Snufje nootmuskaat
Optionele Toevoegingen
- 1 tl mosterd
- Extra kaas voor gratineren
- Fijngehakte peterselie
Bereidingsmethode
Stap-voor-Stap Instructies
-
Broccoli voorbereiden
- Was de broccoli grondig
- Verdeel in gelijkmatige roosjes
- Verwijder dikke stelen
-
Broccoli koken
- Breng gezouten water aan de kook
- Kook broccoli 4-5 minuten
- Laat direct uitlekken en afkoelen
-
Kaassaus bereiden
- Smelt boter in steelpan
- Voeg bloem toe, roer 1-2 minuten
- Schenk geleidelijk melk erbij
- Roer constant tot gladde saus
- Voeg kaas, nootmuskaat, zout en peper toe
-
Afwerking
- Verwarm oven voor op 180°C
- Verdeel broccoli in ovenschaal
- Overgiet met kaassaus
- Bestrooi met extra kaas
- Gratineer 15 minuten
Cruciale Tips
Bereidingsgeheimen
- Broccoli niet te lang koken – behoud knapperige textuur
- Constant roeren bij sausbereiden voorkomt klonteren
- Extra kaas geeft een heerlijk krokant laagje
Variaties
Smaakexplosies
- Kerrie-kaassaus door kerriepoeder toe te voegen
- Toevoegen van gebakken kip voor meer protein
- Vegan versie met plantaardige kaas en margarine
Bewaren & Opwarmen
- Koelkast: 1-2 dagen houdbaar
- Opwarmen:
- Oven: 160°C, 10-15 minuten
- Magnetron: Kort en afgedekt
Voedingswaarde
- Rijk aan vezels
- Goede bron van calcium
- Vitamine C boost
- Laag in koolhydraten
Pro tip: Experimenteer met verschillende kaassoorten voor unieke smaakcombinaties!