Essentiële Informatie
Bereidingstijd: 45-55 minuten
Porties: 6-8 stuks
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Dieet: Vegetarisch, Glutenvrij-optie
Benodigdheden
Keukengerei
- Cakevorm (18-22 cm)
- Elektrische mixer
- Mengkommen
- Bakpapier
- Zeef
- Spatel
Ingrediënten
Basis Ingrediënten
- 150 g roomboter (op kamertemperatuur)
- 3 middelgrote eieren
- 180 g bruine suiker
- 100-120 g geraspte kokos
- 120 g bloem (of 55 g kokosmeel voor glutenvrij)
- 1 tl bakpoeder
- 60-120 ml melk of kokosmelk
- Snufje zout
Smaakmakers
- Rasp en sap van 1 limoen
- 1 tl vanille-extract
- Optioneel: verse bessen
Bereidingsmethode
Stap 1: Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 175-180°C
- Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier
Stap 2: Boter en Suiker Mengsel
- Klop boter en suiker 5 minuten lang tot een luchtig mengsel
- Voeg limoenrasp en -sap toe
- Klop de eieren één voor één erdoor
Stap 3: Beslag Maken
- Zeef de bloem en het bakpoeder
- Voeg kokosmelk geleidelijk toe
- Meng alle ingrediënten tot een glad beslag
- Let op: Niet teveel roeren om luchtigheid te behouden
Stap 4: Bakken
- Giet het beslag in de voorbereide vorm
- Optioneel: Strooi wat verse bessen of kokosvlokken bovenop
- Bak 30-40 minuten
- Controle: Prik met een satéprikker – moet er bijna schoon uitkomen
Pro Tips
Bewaren
- Luchtdicht verpakt: tot 3 dagen houdbaar
- Bewaar zonder glazuur voor langere houdbaarheid
Variaties
- Glutenvrij: Vervang bloem door kokosmeel
- Vegan: Gebruik kokosolie en vervang eieren door lijnzaad-‘ei’
- Tropisch: Voeg ananas of mango toe
Veelvoorkomende Fouten Vermijden
- Niet te lang bakken (droge cake)
- Eieren goed luchtig kloppen
- Beslag niet teveel roeren
Voedingswaarde Highlights
- Rijk aan vezels
- Bron van gezonde vetten
- Optioneel laag in koolhydraten
Pro Tip: De sleutel tot een smeuïge kokoscake zit ‘m in het lang en zorgvuldig kloppen van boter en suiker!
Ik wens je veel bakplezier met deze heerlijke kokoscake!