Essentiële Info:
Bereidingstijd: 25-40 minuten
Oventijd: 20-45 minuten
Totale tijd: 45-60 minuten
Porties: 2-4 personen
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Dieet: Glutenvrij, Low Carb, Vegetarisch optioneel
Keukengerei:
- Oven
- Keukenmachine/rasp
- Theedoek
- Mengkom
- Bakplaat + bakpapier
Ingrediënten (2-3 personen):
- 1 middelgrote bloemkool (600-800g)
- 1-2 eieren
- 50g Parmezaanse kaas
- 50g mozzarella
- 2 tl oregano
- Snufje zout
- Zwarte peper
Toppings:
- Tomatensaus
- Verse basilicum
- Plakjes tomaat
- Rucola
- Optioneel: gegrilde groenten
Stap-voor-stap Methode:
1. Bloemkool grondig wassen en in roosjes snijden
2. Bloemkool fijnmalen tot rijstachtige structuur
- Gebruik keukenmachine of handrasp
- Niet te grove stukken!
3. Vocht Verwijderen
- Bloemkool 3-6 minuten garen
- CRUCIAAL: Gebruik theedoek om ALLE vocht uit te knijpen
- 💡 Tip: Hoe droger, hoe krokanter de bodem!
4. Deeg maken
- Voeg eieren toe
- Kaas erdoor mengen
- Kruiden toevoegen
- Goed doorroeren tot stevig mengsel
5. Bodem vormen
- Bakpapier gebruiken
- Dun en gelijkmatig uitspreiden
- Randen iets omhoog drukken
6. Voorbakken
- Oven: 200°C
- 15-20 minuten tot goudbruin
7. Beleggen
- Tomatensaus
- Kaas
- Toppings naar keuze
8. Laatste bakbeurt
- 5-10 minuten
- Kaas moet smelten
- Toppings mooi gegaard
Pro Tips:
- Teveel vocht = slappe bodem
- Niet te dik maken
- Experimenteer met toppings!
Bewaren:
- Gekoeld: 2 dagen
- Ingevroren: 2 maanden
- Opwarmen: Altijd in oven, NOOIT magnetron
Variaties:
- Vegan: Vervang ei door lijnzaad
- Low Carb: Extra kaas
- Glutenvrij: Amandelmeel gebruiken
Voedingswaarde:
- Veel vezels
- Laag in koolhydraten
- Rijk aan vitamines
- Hoog proteïne gehalte
Waarschuwing: Verslavelijk lekker gezond!
#BloemkoolPizza #GezondeLunch #LowCarb