Wat is het ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet, ook wel bekend als keto, is een voedingspatroon dat laag is in koolhydraten en hoog in vetten, ontworpen om effectief vetverlies te bevorderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het diverse voordelen biedt op het gebied van gewichtsverlies, gezondheid en prestaties. Het wordt vaak gebruikt voor het verminderen van overtollig lichaamsvet zonder dat men honger hoeft te lijden, evenals voor de behandeling van type 2 diabetes.

Tijdens het volgen van het keto dieet verminder je aanzienlijk je inname van koolhydraten, terwijl je ook je eiwitinname matigt en je vetinname verhoogt. Deze reductie in koolhydraatconsumptie zet je lichaam in een metabolische toestand die ketose wordt genoemd. In deze toestand verbrandt je lichaam vet, zowel uit je voeding als uit je lichaam, als voornaamste energiebron.

Wat betekent ketogeen precies?

Het woord ‘keto’ of ‘ketogeen’ in het ketodieet verwijst naar het proces waarbij je lichaam kleine brandstofmoleculen genaamd ‘ketonen’ produceert. Ketonen dienen als een alternatieve brandstofbron voor je lichaam wanneer de bloedsuikerspiegel (glucose) laag is.

eieren ketodieet

Wanneer je weinig koolhydraten of calorieën binnenkrijgt, produceert je lever ketonen uit vet. Deze ketonen worden dan gebruikt als brandstof voor je lichaam. Met een ketogeen dieet schakelt je lichaam over op het gebruik van vet als voornaamste brandstof, waardoor het voortdurend vet verbrandt, 24 uur per dag.

Dit resulteert niet alleen in gewichtsverlies, maar biedt ook andere voordelen, zoals verminderde hongergevoelens en een constante energievoorziening, zonder de schommelingen in bloedsuikerspiegel die vaak optreden na het eten van koolhydraatrijke maaltijden. Dit helpt je om alert en gefocust te blijven.

Wanneer je lichaam ketonen produceert, komt het in een metabolische toestand die ketose wordt genoemd. Hoewel vasten de snelste manier is om in ketose te raken, kan een ketogeen dieet ook leiden tot ketose.

Wie kan het ketogeen dieet beter niet volgen?

Als je medicijnen gebruikt die de bloedsuikerspiegel of bloeddruk verlagen, borstvoeding geeft, of andere gezondheidsproblemen hebt, is het van cruciaal belang om eerst advies in te winnen bij een zorgprofessional voordat je grote wijzigingen aanbrengt in je dieet.

Een ketogeen dieet kan helpen bij de volgende gezondheidsproblemen:

 • Overgewicht
 • Type 2 diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Hoog cholesterol
 • Epilepsie

Het is echter belangrijk op te merken dat de effecten van een ketogeen dieet op individuen kunnen variëren, en dat deskundig advies cruciaal is, vooral als je al medicatie gebruikt of andere gezondheidsaandoeningen hebt.

Kun je echt afvallen met het ketogeen dieet?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: het dieet is zo vullend dat je afvalt zonder honger te lijden en zonder calorieën te hoeven tellen! Maar het is echt waar. Onderzoek toont zelfs aan dat het ketogene dieet net zo effectief kan zijn voor gewichtsverlies als een vetarm dieet.

Een review van 13 onderzoeken ontdekte dat het volgen van een zeer koolhydraatarm, ketogeen dieet iets effectiever was voor langdurig gewichtsverlies dan een vetarm dieet. Mensen die het keto-dieet volgden, verloren gemiddeld 0,9 kg meer dan de groep die een vetarm dieet volgde.

Een ander onderzoek onder 34 oudere volwassenen toonde aan dat degenen die gedurende 8 weken een ketogeen dieet volgden bijna vijf keer zoveel lichaamsvet verloren.

Echter, zoals bij ieder dieet, heeft ook het keto dieet voor- en nadelen.

Wat mag je eten tijdens het ketogeen dieet?

Bij een ketogeen dieet mag je de volgende voedingsmiddelen eten. De nummers geven de hoeveelheid koolhydraten per 100 gram in grammen aan. Om in ketose te blijven is het beter om voedingsmiddelen met een lagere koolhydraatwaarde te kiezen.

vlees ketogeen dieet
 • Natuurlijke vetten (boter, olijfolie, etc.): 0 gram
 • Vlees: 0 gram
 • Vis en zeevruchten: 0 gram
 • Eieren: 1 gram
 • Kaas: 1 gram
 • Groenten: 1-5 gram

Je kunt hier verder lezen over wat je mag eten tijdens een keto dieet.

Wat kun je beter niet eten tijdens het ketogeen dieet?


Vanzelfsprekend vermijd je bij een ketogeen dieet zoveel mogelijk koolhydraatrijk voedsel, zoals:

 • Aardappelen
 • De meeste fruitsoorten
 • Frisdrank en vruchtensappen
 • Pasta en deegwaren
 • Rijst
 • Bier
 • Snoep en zoetigheden

Wat mag je drinken tijdens een ketogeen dieet?

Tijdens een ketogeen dieet passen water, koffie en thee het beste in je voedingspatroon. Het is belangrijk om geen zoetstoffen te gebruiken, vooral geen suiker.

Een scheutje melk of room in je koffie of thee is acceptabel, maar wees voorzichtig omdat de koolhydraten kunnen oplopen als je meerdere kopjes per dag drinkt. Af en toe een glaasje wijn mag best.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven